FAQ

Какво е ArgosHome.bg и как функционира?

Argos Home e онлайн магазин, в който се предлагат висококачествени стоки за дома от водещи европейски производители. При нас можете да намерите много различни продукти от категориите Декорации, Мебели, Аксесоари за дома, както и множество тематични стилове и идеи за обзавеждането на Вашия интериор!

Забравих паролата си, какво да правя?

Може да заявите нова парола като кликнете на бутона „Забравена парола” и ние ще ви изпратим имейл с линк към страница, на която може да зададете новата си парола.

Как да поръчам желания от мен продукт?

Избере желания продукт и го добавете в кошницата си. За да приключите поръчката натиснете бутона „преглед на количката”. След отварянето на страницата с вашата моментна количка, Вие имате възможност да приключите поръчката като натиснете бутона „приключване на поръчката”. Това ще ви отведе до нова страница, на която можете да въведете данните си и да изберете начин на плащане. След изпращането на Вашата поръчка, Вие ще получите потвърждение по имейл.

Как да проследя поръчката си?

Може да следите статуса на поръчката онлайн в профила си. Ние също ще ви уведомим при промяна на статуса по имейл.

Мога ли да откажа поръчката си?

Ако искате да се откажете от поръчката си, моля изпратете имейл на Info@ArgosHome.bg или се обадете на телефон 0883900434. Имайте предвид, че можете да откажете поръчката си само ако все още не е изпратена.

Какви са начините за плащане?

Ние предлагаме следните различни начини за плащане:
Наложен платеж при доставка
Плащане с дебитна и кредитна карта
Плащане с Paypal
Превод по банкова сметка

Какви са начините за изпращане на стоките и колко струва доставката?

Пратките се изпращат с куриерските фирми Speedy и Econt. Доставката и връщането са безплатни за поръчки над 60 лева.При поръчки под 60 лева цената за доставка и връщане е фиксирана на 5 лв.

Как мога да обединя поръчки?

Ако искате да обедите своите поръчки, моля пишете ни имейл на Info@ArgosHome.bg или се свържете с нас по 0883900434.

Как мога да върна продукт?

Вие имате право да върнете един продукт до 14 дни от получаване на поръчката. Връщането се заплаща от Клиента и се осъществява чрез куриер, в посочената от ARGOSHOME.bg. До 14 дни след получаването на стоката, ние ще ви върнем парите по посочената банкова сметка. Условието за връщането е стоката да бъде върната в първоначалното си състояние, без дефекти и в оригиналната си опаковка.

Колко време отнема доставката?

Вие ще получите стоките си не по-късно от 3 до 5 дни след датата на поръчка. Ние се опитваме да изпращаме поръчките още на деня, в който ги получаваме, но понякога има забавения, които не зависят от нас. Ако става въпрос за стоки, които в момента не се налични, може да очаквате поръчка около датата, на която се очаква да бъдат в наличност.

Какво да направя, ако съм получил дефектен продукт?

В случай, че сте получили дефектен продукт, Ви молим да ни изпратите имейл на Info@ArgosHome.bg със снимките, които показват щетата. Нашият екип ще се заеме с искането Ви.